KBT – Kognitiv beteendeterapi
Några av de anledningar varför vi människor söker oss till terapi kan vara depression, oro, stress, relationsproblem, olika ångestsyndrom så som fobier eller paniksyndrom. En behandling som har visat sig hjälpsam vid den typen av problem är Kognitiv beteendeterapi (KBT är ett paraplybegrepp som rymmer flera evidensbaserade metoder, tekniker och manualer). Kognitiv beteendeterapi är en praktisk terapiform som utgår från “här och nu”, men även från tidigare erfarenheter för en ökad förståelse vad som format dig och vad som eventuellt bidrar till hur du mår och hur du ser på dig själv och omvärlden idag.
KBT utgår från inlärningsteori – allt det vi lärt oss går att lära om!
Kognitiv beteendeterapi (KBT) grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar våra känslor och beteenden. Ett centralt antagande i KBT är att förändringar av tankemönster ger känslomässiga förändringar och beteendeförändringar och vice versa. Avsikten är att träna in nya tanke- och/eller beteendemönster i syfte att bättre kunna hantera känslomässiga problem.
Behandlingsupplägg KBT
Vid första samtalstillfället går vi igenom din situation och vad du önskar få ut av terapin, ditt mål med terapin. Om samtalet känns bra för dig fortsätter vi terapisamarbetet med en kartläggning, där vi bl a försöker förstå hur dina beteenden samverkar med vad du tänker och hur du mår (känslor och kroppsliga reaktioner). I behandlingen kommer vi sedan tillsammans arbeta med nya och mer funktionella sätt att hantera dina problem. Mellan varje möte ser vi ut en lämplig hemuppgift där du kommer att få träna på att använda de metoder eller verktyg som vi pratat om under sessionerna. Under behandlingstiden utvärderar vi hela tiden hur det går för oss, att vi arbetar med rätt saker för att du ska uppnå ditt mål med terapin. Behandlingen avslutas med att vi gör en sammanfattning av det du lärt dig och skapar en vidmakthållandeplan för hur du ska fortsätta använda dig av det du lärt dig under behandlingen.
Terapin kan pågå under kortare eller längre tid, beroende på din bakgrund, dina behov och dina mål.